Vad är en vaxpropp

Vad är en vaxpropp

Varför har man öronvax?

Öronvax har vi alla och det är helt naturligt. Körtlarna i hörselgångarna producerar öronvax. Vaxets uppgift är att skydda hörselgångens hud mot fukt och infektion. Normalt rinner vaxet långsamt ut och tar med sig ev. skräp som har fastnat i den sega massan. En del har nästan inget öronvax, medan andra har desto mer. Vaxets utseende och konsistens kan vara mycket olika. Färgen kan variera från gult, ljusbrunt till mörkbrunt eller nästan svart och konsistensen kan vara allt från löst och klibbigt till hårt och torrt. Förekomst av öronvax kan även förändras genom livet.


Hur uppstår en vaxpropp?

Vaxpropp är ett av de vanligaste öronproblemen som leder till uppsökande av sjukvård. Hörselgångens yttre del har ett stort antal körtlar som bildar vax (cerumen). Vaxet bildas när körtelsekretet från hörselgångens yttre tredjedel blandar sig med avstötta hudceller.

Det finns flera orsaker till varför en vaxpropp bildas, men huvudsakligen beror det på att öronvaxet inte rinner ut ur örat av sig självt. Det kan bero på att man har en trång eller böjd hörselgång eller kraftig hårväxt i hörselgången. Problem kan också uppstå som en följd av att man petar i öronen med bomullspinnar eller täpper till hörselgången på något sätt. När man petar i öronen med bomullspinnar kan öronvaxet skjutas in mot trumhinnan och samlas inne i örat. Användning av bomullspinnar kan troligen också stimulera till ökad vaxproduktion och bör inte användas för att rengöra hörselgången. Besvär från öronvax är också vanligare om du har torr hud eller eksem i hörselgångan.

Andra orsaker kan vara att man använder öronproppar, tättslutande hörlurar (headsets), hörapparat eller hörselskydd.


Vad kännetecknar en vaxpropp?

En vaxpropp kan vara mycket stor innan den ger sig till känna. Om man petar sig i örat eller om vatten kommer in i örat kan vaxet plötsligt täppa till hörselgången och orsaka symtom. Vaxpropp i hörselgången ger ofta en lockkänsla och vanligtvis får man nedsatt hörsel. Hörseln kan försämras ytterligare om man får vatten i örat. Om hörselgången känns trängre än vanligt och hörseln snabbt försämras kan det vara en vaxpropp. Vid samtidig hudinfektion kliar det och kan göra ont i örat. I sällsynta fall kan vaxpropp orsaka öronsus eller yrsel.

Källa: https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/ogon-oron-nasa-och-hals/oron-och-balans/vaxpropp-i-orat